MP-5A2, MP-5A3
Διαμέτρημα 9x19mm Parabellum (επίσης .40S&W and 10mm Auto)
Βάρος, χωρίς πυρομαχικά
MP-5A2/ 2.54 kg
MP-5A3/ 2.88 kg
Μήκος
MP-5A2/ 680 mm
MP-5A3/ 490 / 660 mm
Μήκος κάννης 225 mm
Ταχυβολία: 800 φυσίγγια ανά λεπτό
Γεμιστήρες 15 και 30 φυσιγγίων
Το υποπολυβόλο ΜΡ-5 της Heckler und Koch είναι ένα από τα πιο φημισμένα και διαδεδομένα πυροβόλα όπλα της κατηγορίας του, έχοντας αναπτυχθεί λίγο μετά την εποχή του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Η ανάπτυξή του άρχισε περίπου το 1964, με την ονομασία ΗΚ ΜΡ-54, ή απλά ΗΚ-54. Το 1966, η Γερμανική Αστυνομία και η Συνοριοφυλακή άρχισε να χρησιμοποιεί το ΗΚ-54 με την ονομασία ΜΡ-5, και αρχικά ήταν διαθέσιμο σε δυο τύπους – το ΜΡ-5 με σταθερό κοντάκιο και το ΜΡ-5Α1 με πτυσσόμενο κοντάκιο. Μερικά χρόνια αργότερα, η ΗΚ αναβάθμισε λίγο το σχεδιασμό του ΜΡ-5, αντικαθιστώντας τα σκόπευτρα (από πτυσσόμενο με ανοικτή σχισμή πίσω σε διόπτρα τύπου τυμπάνου και από λεπιδοειδές μπροστά σε καλυμμένο) και την έξοδο της κάννης (με αντικατάσταση του αντισταθμιστή λακτίσματος δυο σχισμών από βάση τύπου QD για σιγαστήρα, χωρίς αντισταθμιστή λακτίσματος). Άλλες βελτιώσεις που έγιναν με το χρόνο αφορούσαν στους γεμιστήρες (οι πρώτοι γεμιστήρες ήταν του τύπου παραλληλόγραμμου κουτιού, ενώ οι μεταγενέστεροι είχαν καμπύλο σχήμα για αυξημένη αξιοπιστία. Επίσης αναβαθμίστηκε ο μηχανισμός σκανδάλης – από τον αρχικό από πρεσσαριστό φύλλο ατσαλιού με πλαστική χειρολαβή σε πλήρως πλαστικές μονάδες, με διάφορους τύπους βολής και ενσωματωμένη χειρολαβή. Με την πάροδο του χρόνου, το ΜΡ-5 χρησιμοποιήθηκε από αστυνομικές δυνάμεις, δυνάμεις ασφαλείας και στρατιωτικές δυνάμεις σε πολλές χώρες του κόσμου, περιλαμβανομένης της Γερμανικής Αστυνιμίας και Συνοριοφυλακής, της Βρετανικής Αστυνομίας και επιλεγμένες μονάδες SAS, της Αστυνομίας των ΗΠΑ, του FBI, του Ναυτικού και των Πεζοναυτών, και πολλές ακόμα Δυνάμεις. Το ΜΡ-5 κατασκευάζεται ακόμη στη Γερμανία από την ΗΚ, και επίσης έχουν παραχωρηθεί άδειες κατασκευής στην Ελλάδα, το Ιράν, το Πακιστάν και το Μεξικό. Ο μόνος αξιόλογος «ανταγωνιστής» του ΜΡ-5 όσον αφορά στην εξάπλωση της χρήσης του σε όλο τον Κόσμο είναι το φημισμένο Ισραηλινό υποπολυβόλο UZI. Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι οι Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν χρησιμοποιούν το ΜΡ-5, πιθανά λόγω οικονομικών αιτιών, αλλά αντίθετα χρησιμοποιούν το …UZI, που κατασκευάζεται στο Βέλγιο με παραχώρηση άδειας κατασκευής.
Η επιτυχία του ΜΡ-5 είναι εξαιρετική. Βασίζεται στην υψηλή ποιότητα και ξαιοπιστία του όπλου, την εξαιρετική ακρίβεια σε βολή κατά βολή (χάρη στο κλείστρο), την μεγάλη ευελιξία του και βέβαια, λόγω καλού μάρκετινγκ. Φαίνεται ότι κανένα άλλο υποπολυβόλο δεν μπορεί να ανταγωνιστεί το δημοφιλέστατο ΜΡ-5 (το UZI δεν κατασκευάζεται πια).
Βασικά, το ΜΡ-5 δεν είναι παρα μια υπό κλίμακα παραλλαγή του αυτόματου τυφεκίου ΗΚ G3. Έχει τον ίδιο βασικό σχεδιασμό με κορμό από πρεσσαριστό ατσάλινο φύλλο και την ίδια λειτουργία με καθυστέρηση μέσω κυλίνδρου, που προήλθε από τα μεταπολεμικά τυφέκια CETME.
Οι μονάδες σκανδάλης συνδέονται μέσω πείρου με τον κορμό και σήμερα είναι διαθέσιμες με διάφορες επιλογές τύπου βολής, π.χ. 2 (ασφαλισμένο, ημιαυτόματη βολή), 3 (ασφαλισμένο, ημιαυτόματη βολή, αυτόματη βολή), 4 (ασφαλισμένο, ημιαυτόματη βολή, ριπή 2 ή 3 βολών, αυτόματη), αμφιδέξιους ή όχι μοχλούς τύπου βολής και επιλογές σήμανσης λειτουργιών με γράμματα, αριθμούς ή εικονίδια. Το ΜΡ-5 βάλλει πάντοτε με κλειστό κλείστρο για βελτίωση της ακρίβειας βολής, αλλά αυτό περιορίζει το χρόνο συνεχούς βολής, λόγω υπερθέρμανσης της κάννης και της συνεπούς αυτοπυροδότησης φυσιγγίων. Για την αποφυγή του φαινομένου αυτού, ο μοχλός όπλισης του ΜΡ-5 μπορούσε να κλειδώσει στην οπίσθια θέση σε ειδική σχισμή, αφήνοντας ανοικτό το κλείστρο, χωρίς φυσίγγιο στη θαλάμη. Για να αρχίσει να βάλλει ο χειριστής, απλά απελευθερώνει το μοχλό όπλισης από τη σχισμή και κατόπιν να πατήσει τη σκανδάλη. Τα μοντέρνα ΜΡ-5 είναι εφοδιασμένα με βάση εύκολα αφαιρούμενου σιγαστήρα στην κάννη. Τα σκοπευτικά είναι παρόμοια με εκείνα άλλων μοντέλων της ΗΚ, και αποτελούνται από το καλυμμένο εμπρόσθιο σκόπευτρο και το ρυθμιζόμενο τυμπανοειδές κλισιοσκόπιο πίσω. Ειδικές βάσεις εύκολης αφαίρεσης επιτρέπουν την εγκατάσταση διοπτρών διαφόρων τύπων, όπως νυκτός, οπτικών και ερυθράς κηλίδος, αν απαιτηθεί. Η στάνταρ χωρητικότητα γεμιστήρα είναι 30 φυσίγγια, αλλά υπάρχουν και κοντύτεροι γεμιστήρες 15 φυσιγγίων. Ειδικές παραλλαγές αναπτύχθηκαν και κατασκευάστηκαν σε περιορισμένους αριθμούς στις δεκαετίες του ’80 και ’90 για την αγορά των δυνάμεων ασφαλείας των ΗΠΑ, με το ισχυρότερο διαμέτρημα 10mm Auto (10x25mm) και .40S&W (10x22mm). Αυτά τα όπλα μπορούν εύκολα να διακριθούν από τα πιο κοινά μοντέλα 9mm, από τους πλαστικούς ευθύγραμμους γεμιστήρες 30 φυσιγγίων.
Ενώ μπορούν να τοποθετηθούν σιγαστήρες σε όλα τα μοντέλα MP-5, υπάρχει επίσης μια παραλλαγή με ενσωματωμένο σιγαστήρα και αεριζόμενη κάννη, με την ονομασία MP5SD2 ή SD3. Στο μοντέλο αυτό η ταχύτητα εξόδου της βολίδας είναι μικρότερη από εκείνη του ήχου. Το ΜΡ-5SD χρησιμοποιεί πυρομαχικά 9mm, όχι τα ειδικά υποηχητικά πυρομαχικά.
Κάποτε κατασκευάστηκαν αποκλειστικά ημιαυτόματες παραλλαγές του ΜΡ-5 για χρήση από πολίτες με την ονομασία ΗΚ-94, μερικές με μακρύτερες κάννες 406mm, για να συμμορφώνονται με το νόμο των ΗΠΑ. Υπάρχει ακόμη μια εταιρία στις ΗΠΑ, που ονομάζεται Special Weapons LLC, η οποία κατασκευάζει ημιαυτόματους κλώνους του ΜΡ-5 σε διαμετρήματα πιστολιού, συμπεριλαμβανομένου του .45ACP.