Διαμέτρημα : 7,62mm NATO (7.62×51)
Λειτουργία: Με δράση αερίων, με κεκλιμμένο κλείστρο, επιλογή τύπου πυρός ή ημιαυτόματο
Μήκος: 1100 mm (990 / 736 mm για το μοντέλο “Para”)
Μήκος κάννης: 533 mm (431 mm για το μοντέλο “Para”)
Βάρος: 4.45 kg άδειο (3.77 kg άδειο για το μοντέλο “Para”)
Χωρητικότητα γεμιστήρα: 20 φυσίγγια (30 φυσίγγια για τις παραλλαγές SAW με ενισχυμένη κάννη)
Ταχυβολία: 650-700 φυσίγγια ανά λεπτό
Το FN FAL ((Fusil Automatique Leger – Ελαφρό αυτόματο τυφέκιο) είναι ένα από τα πιο φημισμένα και διαδεδομένα στρατιωτικά τυφέκια του εικοστού αιώνα. Αναπτύχθηκε από τη Βελγική εταιρεία Fabrique Nationale, χρησιμοποιήθηκε από 70 ή περισσότερες χώρες και κατασκευαζόταν σε τουλάχιστον 10 χώρες. Σήμερα έχει σχεδόν πάψει να χρησιμοποιείται για στρατιωτικούς σκοπούς, αλλά χρησιμοποιείται ακόμα σε μερικά μέρη του κόσμου. Η ιστορία του FAL άρχισε περίπου το 1946, όταν η εταιρεία FN άρχισε να αναπτύσσει το σχεδιασμό ενός νέου αυτόματου τυφεκίου για τα Γερμανικά πυρομαχικά 7.92x33mm Kurz. Ο Dieudonne Saive ηγείτο της σχεδιαστικής ομάδας η οποία δούλευε ταυτόχρονα το σχέδιο ενός τυφεκίου (που αργότερα έγινε γνωστό ως SAFN-49) για το “παλιό” διαμέτρημα πλήρους ισχύος. Κατά συνέπεια, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα δυο τυφέκια είναι πολύ παρόμοια από μηχανικής άποψης. Στα τέλη της δεκαετίας του 1940 οι Βέλγοι ακολούθησαν τους Βρετανούς και επέλεξαν ένα ενδιάμεσο τύπο πυρομαχικού .280 (7x43mm) για περαιτέρω ανάπτυξη. Το 1950, τόσο το πρωτότυπο του Βελγικού FN FAL όσο και το Βρετανικό τυφέκιο ΕΜ-2 τύπου bullpup υποβλήθηκαν σε δοκιμές από το Στρατό των ΗΠΑ. Το πρωτότυπο FAL έκανε μεγάλη εντύπωση στους Αμερικανούς, αλλά η ιδέα του ενδιάμεσου τύπου πυρομαχικών ήταν εκείνη την εποχή αδιανόητη γι’αυτούς, και οι ΗΠΑ επέμειναν στη χρήση των πυρομαχικών τους του τύπου Τ-65 (πλήρους ισχύος) ως πρότυπο του ΝΑΤΟ για το 1953-1954. Προετοιμαζόμενη για την εξέλιξη αυτή, η FN σχεδίασε ξανά το τυφέκιο για τα νέα πυρομαχικά T65 / 7.62x51mm NATO, και τα πρώτα FAL 7.62mm ήταν έτοιμα το 1953. Το Βέλγιο δεν ήταν η πρώτη χώρα που χρησιμοποίησε τυφέκιο εντόπιας κατασκευής το 1956. Πιθανότατα η πρώτη τέτοια χώρα ήταν ο Καναδάς, που χρησιμοποίησαν την ελαφρά τροποποιημένη παραλλαγή τους του FAL με την ονομασία C1 το 1955. Οι Καναδοί άρχισαν να παράγουν το C1 και την ενισχυμένης κάννης παραλλαγή C2 στο δικό τους εργοστάσιο, Canadian Arsenal. Οι Βρετανοί ακολούθησαν και άρχισαν να χρησιμοποιούν το FAL το 1957 με την ονομασία L1A1 SLR, συχνά με την διόπτρα 4X SUIT. Η Βρετανοί κατασκεύαζαν επίσης τα δικά τους τυφέκια στα εργοστάσια RSAF Enfield και BSA. Η Αυστρία άρχισε να χρησιμοποιεί το FAL το 1958 με την ονομασία Stg.58 και κατασεύαζε τα τυφέκια στο εργοστάσιο όπλων Steyr. Διάφορες παραλλαγές του FAL άρχισαν να χρησιμοποιούνται επίσης στη Βραζιλία, Τουρκία, Αυστραλία, Ισραήλ, Νότιο Αφρική, Δυτ. Γερμανία και πολλές άλλες χώρες. Η επιτυχία του FAL θα μπορούσε να ήταν ακόμη μεγαλύτερη αν οι Βέλγοι πωλούσαν την άδεια κατασκευής στη Δυτ. Γερμανία, που ήθελε να κατασκεάσει το FAL ως G1, αλλά οι Βέλγοι απέρριψαν την πρόταση. Η Γερμανοί αγόρασαν την άδεια κατασκευής του ισπανικού τυφεκίου CETME και ως αποτέλεσμα το Η&Κ G3 έγινε ο πιο ισχυρός “ανταγωνιστής” του FAL.
Την εποχή εκείνη, το FAL κατασκευαζόταν σε πολυάριθμες παραλλαγές, με διάφορα εξαρτήματα, διόπτρες, μήκη κάννης κτλ. Υπάρχουν τέσσερις βασικές παραλλαγές του τυφεκίου FAL: το FAL 50.00, ή απλά FAL, με σταθερό κοντάκιο και την στάνταρ κάννη, το FAL 50.63 ή FAL “Para”, με αναδιπλώμενο σκελετοειδές κοντάκιο και κοντή κάννη, το FAL 50.64 με το αναδιπλώμενο σκελετοειδές κοντάκιο του μοντέλου “Para” και το στάνταρ μήκος κάννης και τέλος το FAL 50.41, γνωστό και ως FAL Hbar ή FALO – ένα μοντέλο με ενισχυμένη κάννη που προοριζόταν για χρήση ως ελαφρό πολυβόλο. Επίσης, υπάρχουν δυο κύριοι τύποι FAL στον κόσμο: τα “μετρικά” και τα “αγγλοσαξωνικά” FAL. Όπως υποδηλώνουν οι ονομασίες αυτές, αυτά κατασκευάζονταν σε χώρες που αντίστοιχα χρησιμοποιούσαν το μετρικό ή το αγγλοσαξωνικό σύστημα μονάδων. Αυτά τα μοντέλα διαφέρουν ελαφρά σε κάποιες διαστάσεις, και οι γεμιστήρες τους μερικές φορές δεν ήταν συμβατοί. Τα περισσσότερα “αγγλοσαξωνικά” FAL κατασκευάζονταν σε χώρες της Βρετανικής Κοινοπολιτείας (Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδά, Αυστραλία) και είχαν αναδιπλώμενους μοχλούς όπλισης και ημιαυτόματη βολή μόνο (εκτός από τις παραλλαγές Hbar όπως το C2). Τα περισσότερα “μετρικά” μοντέλα είχαν μη αναδιπλώμενους μοχλούς όπλισης και μπορεί να είχαν ή να μην είχαν δυνατότητα επιλογής τύπου πυρός, αλλά όπως και με τα άλλα ελαφρά τυφέκια με επιλογή τύπου πυρός για το διαμέτρημα 7.62x51mm NATO, η δυνατότητα ελέγχου του όπλου σε αυτόματη βολή είναι απογοητευική, και η διασπορά των βολίδων σε αυτόματη βολή είναι εξαιρετικά μεγάλη. Παρόλα αυτά όμως, το FAL είναι ένα από τα καλύτερα μέχρι σήμερα τυφέκια μάχης, αξιόπιστο, άνετο στη χρήση και ακριβές. Έχει κάποια ευαισθησία στην άμμο, αλλά κατά τα άλλα είναι ένα εξαιρετικό τυφέκιο.
Οι μόνες χώρες που κατασκευάζουν σήμερα τα τυφέκια FAL είναι η Βραζιλία, και, κατά πολύ εκπληκτικό τρόπο, οι ΗΠΑ. Η Βραζιλία χρησιμοποιεί το FAL με την ονομασία LAR και το κατασκευάζει στα εργοστάσια IMBEL. Οι ΗΠΑ κατασκεύασαν μικρό αριθμό FAL ως Τ-48 στο εργοστάσιο H&R στην αρχή της δεκαετίας του ’50 για αξιολόγηση από το Στρατό, αλλά σήμερα αρκετές ιδιωτικές εταιρείες στις ΗΠΑ κατασκευάζουν διάφορες παραλλαγές του FAL χρησιμοποιώντας είτε περισσεύματα εξαρτημάτων του Στρατού, είτε νέα εξαρτήματα. Τα περισσότερα από τα τυφέκια αυτά έχουν μόνο ημιαυτόματη βολή, και αγοράζονται από πολίτες. Ίσως η πιο αξιόλογη εταιρεία που κατασκευάζει τα FAL στις ΗΠΑ είναι η DS Arms, που τα ονομάζει DSA-58.
Το FN FAL είναι ένα τυφέκιο που λειτουργεί με τη δράση των αερίων, έχει επιλογή τύπου πυρός και τροφοδοτείται από γεμιστήρα. Χρησιμοποιεί πιστόνια αερίων μικρής διαδρομής το οποίο βρίκεται πάνω από την κάννη και έχει το δικό του επανατατικό ελατήριο. Μετά τη βολή, το πιστόνι αερίων ωθεί γρήγορα το φορέα του κλείστρου και μετά επιστρέφει στη θέση του, ενώ ο υπόλοιπος κύκλος εκτελείται λόγω της αδράνειας του συγκροτήματος του κλείστρου. Το σύστημα αερίων διαθέτει ρυθμιστή, ώστε μπορεί εύκολα να ρυθμιστεί για διάφορους τύπους περιβάλλοντος, ή να απενεργοποιηθεί για την ασφαλή εκτόξευση οπλοβομβίδων από την κάννη. Το σύστημα σφήνωσης χρησιμοποιεί φορέα σφήνας με ξεχωριστή σφήνα που σφηνώνεται με την κάννη δίνοντας κλίση στο πίσω μέρος της που εισέρχεται σε εσοχή στο κάτω μέρος του εσωτερικού του κορμού. Ο κορμός αρχικά κατασκευαζόταν με κατεργασία μπλοκ σφυρήλατου ατσαλιού, αλλά στα 1973 η FN άρχισε να κατασκευάζει χυτούς κορμούς για να μειωθεί το κόστος κατασκευής. Πολλοί κατασκευαστές παρόλα αυτά χρησιμοποιούν ακόμα την πρώτη μέθοδο κατασκευής.
Η υπομονάδα σκανδάλης με χειρολαβή τύπου πιστολιού συνδέεται με τον κορμό πίσω από την θυρίδα του γεμιστήρα και μπορεί να αφαιρεθεί για να επιθεωρηθεί ή να αποσυναρμολογηθεί ο μηχανισμός του τυφεκίου. Το επανατατικό ελατήριο βρίσκεται στο κοντάκιο του όπλου (σε όπλα με σταθερό κοντάκιο), αλλά οι παραλλαγές αναδιπλώμενου κοντακίου χρειάζονται ελαφρά διαφορετικό φορέα κλείστρου, κάλυμμα κορμού και επανατατικό ελατήριο. Ο μοχλός όπλισης βρίσκεται στην αριστερή πλευρά του κορμού και δεν παλινδρομεί κατά τη βολή. Μπορεί να είναι αναδιπλώμενου ή μη αναδιπλώμενου τύπου, ανάλογα με τη χώρα κατασκευής. Ο μοχλός επιλογής τύπου πυρός – ασφαλείας βρίσκεται στο μηχανισμό σκανδάλης, πάνω από τον προφυλακτήρα της σκανδάλης. Μπορεί να έχει δυο (σε ημιαυτόματα FAL) ή τρεις θέσεις (σε αυτόματα FAL). Ο μηχανισμός πυρός διαθέτει σφύρα και χρησιμοποιεί μια μόνο σχαστηρία τόσο για ημιαυτόματη όσο και για αυτόματη βολή. Η κάννη διαθέτει μακρύ φλογοκρύπτη που χρησιμεύει και ως εκτοξευτής οπλοβομβίδων. Ο σχεδιασμός του φλογοκρύπτη μπορεί να διαφέρει ελαφρά από χώρα σε χώρα. Τα μη μεταλλικά μέρη του FAL μπορεί επίσης να διαφέρουν από χώρα σε χώρα – μπορεί να είναι από ξύλο, πλαστικό διαφόρων χρωματισμών ή ακόμα και πλήρως μεταλλικά (αναδιπλώμενα κοντάκια και χειροφυλακτήρες σε μερικά μοντέλα). Μερικά μοντέλα, όπως είναι το Αυστριακό Stg.58 ή το Βραζιλιάνικο LAR διέθεταν στάνταρ ελαφρύ δίποδα. Σχεδόν όλες οι παραλλαγές με ενισχυμένη κάννη διαθέτουν δίποδες διαφόρων σχεδιασμών. Τα σκόπευτρα συνήθως είναι του προστατευμένου εμπρόσθιου τύπου και ρυθμισζόμενου κλισιοσκοπίου, αλλά μπορεί να διαφέρουν στις λεπτομέρειες και τη σήμανση. Σχεδόν όλα τα τυφέκια FAL διαθέτουν συνδετήρες αορτήρα και τα περισσότερα διαθέτουν υποδοχείς για την προσαρμογή ξιφολόγχης.